Home | Registreren | Help | Zoeken | Inloggen 
Het is nu 03 aug 2021 15:10
Toon actieve onderwerpen

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Aleutian Disease (ADV) / stand van zaken
BerichtGeplaatst: 25 apr 2005 23:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 feb 2011 22:28
Berichten: 17
Aleutian Disease bij Nieuw Zeelandse fretten !!!

Al enige tijd was bij mij het vermoeden gerezen dat er iets aan de hand moest zijn met de uit Nieuw Zeeland geïmporteerde fretten. Deze fretten bleken hoewel ze er prachtig uitzagen, helaas niet gezond te zijn. Zij overleden op te jonge leeftijd. Het ziektebeeld was bij deze dieren echter zeer divers. De oorzaak van de ziekte was dan ook erg moeilijk te achterhalen. Pas na intensief onderzoek, waarbij ik uiteindelijk weefsel heb opgestuurd naar Amerika is aldaar de diagnose met zekerheid gesteld bij een van deze fretten. Bij deze fret, die ongeveer een jaar geleden is geïmporteerd uit Nieuw Zeeland, is met 100% zekerheid de besmettelijke ziekte "Aleutian Disease" vastgesteld. Deze fret was in het bezit van een paspoort van "Southland Ferrets" New Zealand.

In samenwerking met Stichting "de Fret" die mij zowel praktische als financiele steun verleent, ben ik sinds kort bezig contactdieren en andere verdachte fretten te screenen. Hieruit blijkt vooralsnog dat ook een zieke fret van de Nieuw Zeelandse fokkerij "Mystic Ferrets" positief is met de CIEP test (zie later).

Zieke fretten afkomstig uit Nieuw Zeeland zijn momenteel verdacht van Aleutian Disease.

De oorzaak
De ziekte wordt veroorzaakt door het Aleutian Mink Disease Virus (ADV), dit is een parvovirus dat de nerts, fret en andere marterachtigen kan infecteren. Het virus is in de verte verwant aan het honden en katten parvovirus maar heeft een geheel andere structuur. Er zijn 5 nertsen stammen en ten minste 3 fretten stammen geïsoleerd. Er wordt aangenomen dat de fretten stammen variaties (mutanten) zijn van het nertsvirus. Het lijkt er op dat de ene stam meer schade kan aanrichten dan de andere stam en dat er dus net als bij griep een verschil in virulentie kan bestaan. Diverse uitbraken van Aleutian disease zijn beschreven in Amerika, Canada, Japan en Engeland. Tot op heden was de ziekte nog niet met zekerheid aangetoond in Nederland.

Het verloop van de ziekte
Er is helaas nog vrij weinig bekend betreffende het ziekteverloop en de incubatietijd (tijd tussen een infectie en het ziek worden van het dier). Er wordt algemeen aangenomen dat besmetting plaats vindt via direct en indirect contact met lichaamsvloeistoffen als bloed, speeksel, urine en ontlasting. Dr. Bruce Williams (een bekende Amerikaanse patholoog) vermoedt dat intensief contact nodig is om de ziekte te verspreiden.
Het kan een aantal maanden tot wel een paar jaar duren voordat een fretje ziek kan worden na een besmetting met het Aleutian Disease virus.

ADV veroorzaakt een enorme toename van antilichamen (afweer) in het bloed. Normaliter moeten deze antilichamen het virus onschadelijk maken maar om onbekende redenen doen zij dit niet. Deze antilichamen kunnen bij fretten "immuuncomplexen" vormen welke neerslaan in diverse organen ( o.a. nieren, lever, galwegen, ruggenmerg, maagdarmkanaal, bloedvaten en blaas). Hierdoor ontstaan ontstekingen in deze organen. Als er een milde ontsteking aanwezig is dan lijkt de fret redelijk normaal. Bij een ernstige ontsteking zal het fretje ziek worden en symptomen vertonen afhankelijk van welke organen zijn aangetast. Daarnaast veroorzaakt het virus een verzwakking van de afweer waardoor het fretje minder weerstand heeft tegen andere infecties.

De symptomen
De meeste geïnfecteerde fretten vertonen géén ziekte verschijnselen. Slechts een deel van de fretten wordt ziek maar de symptomen kunnen sterk varieren. De ziekteverschijnselen zijn sterk afhankelijk van de plaatsen in het lichaam waar de immuuncomplexen een ontsteking veroorzaken. Plotselinge sterfte van dieren in een goede conditie zonder voorafgaande ziekteverschijnselen is mogelijk. De meeste fretten zijn echter al een tijdje ziek en vertonen in hoofdlijnen een van de twee volgende ziektebeelden:
1. “Chronisch progressief verlopende ziekte” waarbij het dier langzaam maar zeker steeds zieker wordt met verschijnselen als: gewichtsverlies, slechte vacht, lusteloosheid en slechte eetlust. Bloedarmoede en bloed in de ontlasting kunnen aanwezig zijn. De meeste fretten ontwikkelen uiteindelijk een slechte lever- en nierfunctie. Bij fretten met AD zijn tevens oogontsteking, longontsteking en hartproblemen mogelijk.
2.Neurologische problemen beginnend met zwakte of verlamming van de achterhand. Deze kan zich uitbreiden naar voren. Soms treedt herstel op van de neurologische symptomen.

Het is belangrijk om te beseffen dat bovenstaande symptomen ook heel goed bij andere ziekten van de fret aanwezig kunnen zijn. Het is daarom absoluut onmogelijk om op basis van louter de symptomen de diagnose te stellen!

De symptomen van Aleutian Disease zijn divers en lijken sterk op de symptomen van andere ziekten die veel vaker voorkomen. Het is onmogelijk om een diagnose te stellen op enkel de symptomen.

De diagnose
Een definitieve diagnose is tijdens het leven niet te stellen. Er zijn wel verschillende testen beschikbaar die een aanwijzing kunnen geven dat een fret is besmet met ADV:

1. Eiwit-elektroforese van bloed. Sommige fretten met Aleutian Disease vertonen een stijging van een bepaalde eiwitfractie (gammaglobulinen) in het bloed.
2. De CIEP (of CEP) test van bloed. Deze Counterimmunoelectroforese test toont antilichamen aan tegen ADV in het bloed. De test lijkt vrij betrouwbaar en wordt reeds jarenlang gebruikt voor de diagnostiek bij nertsen en fretten over de hele wereld. Vals positieve en vals negatieve uitslagen zijn echter in principe mogelijk. Deze test is in Nederland aanwezig.
3. Elisa test (Avecon Diagnostics) op bloed of speeksel. De test zou de antilichamen in speeksel of bloed aantonen. Helaas is de test volgens de ADV onderzoekers in Amerika niet voldoende betrouwbaar. De test is niet verkrijgbaar in Nederland.
4. De PCR test Deze test toont virus DNA aan in bijvoorbeeld bloed, urine, ontlasting of weefsel. Deze test is (nog) niet in Nederland aanwezig. De test toont aan dat het dier het virus bij zich draagt. De mogelijkheid bestaat dat een positief dier met de PCR test slechts een drager is en niet ziek wordt van het virus.
5.DNA in situ hybridisatie test: Hierbij wordt het DNA aangetoond in de cellen alwaar het een ziekelijke verandering heeft veroorzaakt. De test is erg gevoelig en toont aan dat het dier inderdaad ziek is geworden door het Aleutian virus. De test is 100% betrouwbaar. Ook deze test is in Nederland helaas niet aanwezig.

De testen 1-4 tonen slechts aan dat het dier in contact is geweest met virus. Het merendeel van deze fretten zal echter geen ziekte ontwikkelen. Fretten kunnen jarenlang drager zijn voordat ze eventueel ziek worden, al die tijd zijn ze helaas wel een mogelijke bron van infectie voor andere fretten.

Het bloed van verdachte fretten dient op antilichamen te worden onderzocht met de CIEP test.

De uiteindelijke definitieve diagnose wordt gesteld met test 5: DNA in situ hybridisatie. Deze 100% betrouwbare test is helaas alleen in Amerika aanwezig en zal ook niet op korte termijn in Europa beschikbaar komen.

Weefsel onderzoek door de patholoog (van weefselbiopten of een postmortale sectie) kan een waarschijnlijkheids diagnose geven. In combinatie met een positieve CIEP test en uitsluiting van andere oorzaken van ziekte, kan dit na de dood van het dier wel een zeer sterke aanwijzing zijn voor Aleutian Disease.

De meeste fretten die in contact zijn gekomen met het Aleutian Disease virus worden NIET ziek.

De behandeling
Er bestaat géén behandeling voor deze ziekte. De fretten kunnen eventueel ondersteund worden met speciale voeding, ontstekingsremmers of antibiotica.
De omgeving (in een huishouden) is vaak moeilijk te ontsmetten. De aanbevolen middelen (10% natronloog of parvocide desinfectantia) zijn vaak te agressief om in een woning te gebruiken. Bij nertsenfarms is bekend dat het ADV virus langdurig buiten de gastheer kan overleven

Preventie
Er is geen vaccin beschikbaar. Fretten die positief zijn met de CIEP test kunnen het beste geïsoleerd worden. Dat wil zeggen dat ze niet in contact dienen te komen met andere fretten dan die van het huishouden waar ze in leven. Dus niet meenemen naar frettendagen. Het lijkt niet zo zinvol om ze in het huishouden waar ze leven apart te houden van de andere fretjes. Die hebben immers al lang contact gehad met de positieve fret.
Hoewel het blijkt dat fretten hun eigen Aleutian virus stammen hebben is het toch niet verstandig om fretten te huisvesten in de buurt van nertsen.

Fretten die positief zijn met de CIEP test dienen samen met hun fretten-huisgenoten niet meer in contact te komen met andere fretten.

_________________
www.frettenkliniek.nl


Laatst bijgewerkt door Chaimel op 08 apr 2012 01:32, in totaal 1 keer bewerkt.
auteur aangepast


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Zin en onzin betreffende Aleutian Disease update nr.1
BerichtGeplaatst: 20 aug 2005 16:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 feb 2011 22:28
Berichten: 17
Zin en onzin betreffende Aleutian Disease
(Aleutian Disease update nr.1)Dankzij de financiele ondersteuning van Stichting "De fret" die het mede mogelijk maakte om vele fretten in Nederland te testen en de inzet van Dhr. A. van de Louw van het NFE (het laboratorium waar de CIEP testen worden uitgevoerd), kan ik hierbij enkele (voorlopige) resultaten openbaren. Tevens wil ik alle fretteneigenaren, frettencentra en dierenartsen bedanken die de moeite hebben genomen mij hun uitslagen van de CIEP testen door te geven.

De interpretatie van de CIEP test
Deze test toont in het bloed antilichamen (afweer) aan tegen het Aleutian Disease virus. De test wordt algemeen als redelijk betrouwbaar beschouwd en wordt reeds jarenlang gebruikt voor de diagnostiek bij nertsen en fretten over de hele wereld.
Een positieve test geeft aan dat het dier in contact is geweest met het virus en dat het fretje de ziekte mogelijk kan ontwikkelen of reeds heeft. In Amerika zijn veel positieve dieren die nooit ziek worden van het virus. In Nederland blijkt echter tot op heden dat CIEP positieve dieren wel degelijk een sterk verhoogde kans hebben de ziekte te ontwikkelen.
Een negatieve test wil zeggen dat (nog) geen antilichamen zijn aangetoond in het bloed. Dit is GEEN garantie dat het fretje het virus niet bij zich heeft en dus vrij is van de ziekte Aleutian Disease! De test kan in een later stadium wel positief worden. (Voor meer informatie over het aantonen van Aleutian Disease zie mijn eerste publicatie over deze ziekte)

De huidige situatie in Nederland
Na een eerste positief bevonden fret in april 2005 zijn er de afgelopen maanden ongeveer 550 fretten getest. Dat geeft een voorlopig beeld van de situatie in Nederland. Hiervan zijn 46 fretten positief bevonden. Van deze fretten is de herkomst door mij nagegaan. Uiteraard zijn met name fretten getest die verdacht waren van besmetting zoals Nieuw Zeelandse fretten en hun hokgenoten. Enkele Nieuw Zeelandse fretten bleken negatief in de CIEP test.

De met de CIEP test positieve fretten kunnen we grofweg indelen in twee groepen:

1.Nieuw Zeelandse fretten afkomstig van een dierenzaak. Er zijn ongeveer een tiental dierenzaken bekend die besmette Nieuw Zeelandse fretten hebben verkocht. Mogelijk zijn het er echter meer. Deze zijn verkocht aan particulieren en een deel van deze Nieuw Zeelandse fretten is reeds gestorven. Enkele van deze CIEP positieve fretten met Aleutian Disease blijken hun Nederlandse hokgenoten besmet te hebben.
De door mij benaderde particulieren die nog positieve fretten in leven hebben, houden op mijn advies hun groep gesloten en gaan niet naar frettendagen, nemen geen fretten erbij en laten geen fretten uit hun groep gaan. Via de eigenaren, mijn telefoontjes en de "Dibevo" weten de dierenzaken van de risico's van Nieuw Zeelandse fretten en worden deze op dit moment niet meer geïmporteerd.

2. Fretten afkomstig van plaatsen in Nederland met meerdere positief geteste fretten
Dit zijn plaatsen waar meerdere fretten worden gehuisvest en van waaruit fretten worden verkocht of herplaatst. Hier zijn tot op heden de meeste CIEP positieve dieren gevonden maar zijn ook veel dieren getest. Vermoedelijk zijn van hieruit in het verleden ook positieve dieren geplaatst. Het is belangrijk te waken voor een verdere verspreiding vanuit deze plaatsen. Dieren die in contact hebben gestaan met positieve fretten of die in hokken verblijven waarin positieve fretten hebben gezeten blijven……ondanks een huidige negatieve CIEP test, een risico.

Het is NIET verstandig om ADV positieve fretten in pension of opvang te nemen.
Voor alle opvangcentra en pensions geldt dat het in pension of opvang nemen van CIEP test positieve fretten onverstandig is. De reden hiervoor is het onderstaande.

Het is onmogelijk houten frettenhokken dusdanig te ontsmetten dat ze gegarandeerd 100% virus vrij zijn.Nertsenfarms en dierenartsen hebben speciale hokken die gemaakt zijn om goed te kunnen ontsmetten. Deze zijn niet van hout maar van metaal of plastic en bevatten geen naden of kieren. Tevens loopt daar geschoold personeel rond dat gewend is om om te gaan met besmettelijke ziekten. Hout is poreus; urine en ontlasting met daarin het virus trekt in het hout. ADV virus is een parvovirus en deze parvovirussen zijn moeilijk onschadelijk te maken in dergelijk materiaal. Nesthokjes op nertsenfarms zijn wel van hout maar worden langdurig in een bad gedompeld met desinfectans. Een gehele houten kooi is natuurlijk moeilijk te dompelen en zou eigenlijk uit een dierenzaak, opvang, verkoopcentrum of fokkerij (nadat er een positieve fret in heeft vertoeft) verwijderd moeten worden. Op nertsenfarms worden na ruiming van het CIEP positieve bedrijf (na grondige desinfectie) de hokken nog minstens 6 weken leeg gelaten voordat er weer nieuwe dieren in geplaatst worden.

Bloedafname zonder veterinaire begeleiding is een bron van besmettingHet via het nageltje afnemen van bloed voor onderzoek is een pijnlijke en bloederige methode. Er wordt een nagel zo kort afgeknipt dat het gaat (en enige tijd blijft) bloeden. Hierbij komt onnodig veel bloed (met virus) in de omgeving wat een behoorlijke besmettingsbron is voor volgende fretten. Persoonlijk heb ik geen problemen met het feit dat opvangcentra of handelaren dit bij hun eigen fretten doen om kosten te besparen. Echter het doen van bloedonderzoek bij andere dan hun eigen fretten, is niet voor niets bij de wet verboden. Het insturen van grotere aantallen bloedmonsters is een stuk goedkoper maar het uitvoeren van dit bloedonderzoek blijft toch voorbehouden aan de dierenarts.

Het is onmogelijk om fretten te verkopen als ADV-vrij.
Een negatieve test wil NIET zeggen dat het dier geen ADV heeft. Het kan heel goed zijn dat het fretje een maand of een jaar later WEL positief is. Hier moeten we zeker rekening mee houden als een fret afkomstig is uit een omgeving waar positieve fretten zijn geweest.

Fretten ADV kan NIET aangetoond worden in ontlasting.
Enige tijd geleden bereikte mij het bericht dat er bij een bepaald laboratorium (EVL) frettenontlasting getest kon worden op ADV. Dit bleek bij navraag niet om ADV maar het "mink virus enteritis" virus te gaan. Dat is een ander virus dan het Aleutian Disease virus.

Het is verstandig om voorlopig even GEEN frettendagen te organiseren.
Uit het onderzoek blijkt momenteel niet dat er een groot risico is voor besmetting via frettendagen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het contact maar vluchtig is op zo'n dag. Er is geen langdurig contact met virus zoals dat in een besmet hok kan gebeuren. Gelukkig heeft Stichting "de Fret" deze buitenlandse fretten (om andere redenen) steeds geweerd van hun frettendagen. Besmetting lijkt op dit moment eerder een probleem via verblijf in niet goed te ontsmette hokken en via intensief contact. Toch is het verstandig om geen enkel risico te nemen en frettendagen voorlopig even op te schorten.

Samenwerking is belangrijk!
Aleutian Disease is een duidelijk probleem in Amerika. Laten we hopen dat door een goede en adequate actie wij dit probleem hier in Nederland zo snel mogelijk in de kiem kunnen smoren. De Nederlandse frettenwereld is immers maar klein. Dit belang stijgt boven het belang van fretten-verenigingen, opvangcentra, verkoopcentra en personen uit. Het is niet verstandig om anderen hierbij zwart te maken of zichzelf op de borst te kloppen. Slechts in een onderlinge samenwerking kunnen wij dit probleem verhelpen. Iedereen die hiertoe suggesties heeft is welkom.

_________________
www.frettenkliniek.nl


Laatst bijgewerkt door Chaimel op 08 apr 2012 01:31, in totaal 1 keer bewerkt.
Auteur aangepast


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Aleutian Disease bij fretten in Belgie
BerichtGeplaatst: 16 okt 2007 18:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 feb 2011 22:28
Berichten: 17
Aleutian Disease bij fretten in Belgie

In september is in een Belgische opvang een Nieuw Zeelandse fret afkomstig van “Mystic Ferrets” overleden. Deze fret was ernstig ziek en had naast een hoog Totaal Eiwit in het bloed ook een duidelijke positieve CIEP test. Bij sectie bleek de fret een ernstige granulomateuze ontsteking te hebben in diverse organen. Bij nader bacteriologisch onderzoek werd “Mycobacterium Genavense” gevonden. Deze bacterie is verwant aan de Mycobacterium bacterie die tuberculose kan veroorzaken, maar deze is zelf gelukkig veel minder pathogeen (kwaadaardig). Hij kan gemakkelijk als secundaire infectie optreden bij dieren met een verminderde weerstand, zoals een fret met ADV.

Op mijn website (http://www.frettenkliniek.nl) stond dat het definitief aantonen van een besmetting kan gebeuren met behulp van een PCR test. Deze test is niet beschikbaar in Nederland, maar wel in Denemarken. Aldus werd voor een definitieve diagnose weefsel opgestuurd naar Denemarken. Daar bleek de PCR negatief.
Dat verbaasde mij sterk, omdat er zoveel aanwijzingen waren voor Aleutian Disease bij deze fret. Dat vroeg om een nadere verklaring.

Na enig overleg met diverse deskundigen en het Deense laboratorium werd mij al snel duidelijk dat een negatieve PCR test GEEN uitsluitsel geeft over de ADV status van het dier. En wel om de volgende redenen:

1. Het virus is (bij nertsen) na een infectie slechts op dag 8-14 in hoge concentraties in de weefsels te vinden (PCR positief), daarna neemt het aantal positieve cellen in de weefsels snel af. Na deze periode is het dier blijvend geïnfecteerd, maar is het virus in minder grote hoeveelheden aanwezig waardoor de PCR op organen negatief wordt. Er worden vervolgens antilichamen geproduceerd en deze vormen met het virus immuuncomplexen die neerslaan in diverse organen. Deze immuuncomplexen veroorzaken de ontstekingen in de diverse organen. Ook wordt het dier gevoeliger voor allerlei infecties omdat zijn weerstand sterk afneemt. Het is daarom niet juist om een negatieve PCR bij een dier te beschouwen als een niet geïnfecteerd dier of, nog erger, als een niet besmettelijk dier. Het aanwezig zijn van antilichamen in het bloed (een positieve CIEP test) is de grootste en duidelijkste aanwijzing dat het dier is geïnfecteerd.

2. De PCR toont alleen het virus aan waarvoor de test is gemaakt. Mutaties van het virus kunnen vals negatieve resultaten geven. Er mag pas waarde gehecht worden aan een negatieve PCR test als je informatie hebt over de varianten die er gevonden zijn binnen de populatie.

Aangezien de pathofysiologie (ziekteleer in de organen) van het ADV virus vrijwel gelijk is voor zowel fretten als nertsen, mogen we voor de diagnostische testen zeker naar de bevindingen bij de nertsen kijken. Ook uit mijn eigen onderzoek kwam dat naar voren.

Ik heb contact gehad met Mevr. Åse Uttenthal die 15 jaar heeft gewerkt op het “Danish Fur Breeders Laboratory” en tegenwoordig belast is met het onderzoek naar ADV op het “National Veterinary Institute” in Lindholm. Zij is een autoriteit op dit gebied en ze is zeer duidelijk in haar uitspraken. De PCR test wordt om bovenstaande redenen NIET routinematig gebruikt om ADV aan te tonen. Zij zegt:
Een positieve PCR test is slechts een aanvulling op de diagnose, maar een negatieve PCR test zegt helaas helemaal niets.

De CIEP test is volgens haar zeer betrouwbaar en het belangrijkste diagnostische hulpmiddel om ADV aan te tonen. Bij een positieve test moeten we er dan ook zeer sterk vanuit gaan dat het dier besmet is en dus een gevaar is voor zijn/haar omgeving.

Met deze informatie moeten we dan ook helaas concluderen dat de “Mystic Ferrets” fret in de Belgische opvang zeer waarschijnlijk besmet is geweest met ADV. Er worden momenteel dan ook in overleg met de opvang maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er is één geluk….. vergeleken met de “Southland Ferrets”, welke vrijwel allemaal al zijn gestorven, lijken de “Mystic Ferrets” een iets minder virulente stam te hebben waardoor ze mogelijk meer kans hebben om langer te overleven. Bovendien lijken ze iets minder snel de Belgische- of Nederlandse fretten waarmee ze contact hebben, ziek te maken. Maar iedere zieke fret is er een teveel en daarom is het belangrijk dat het ADV probleem ook in België serieus wordt genomen.

_________________
www.frettenkliniek.nl


Laatst bijgewerkt door Chaimel op 08 apr 2012 01:30, in totaal 1 keer bewerkt.
Auteur aangepast


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Aleutian Disease (ADV)
BerichtGeplaatst: 09 jul 2011 11:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 feb 2011 22:28
Berichten: 17
Aleutian Disease (ADV)


Aleutian Disease

In 2005 bleek dat uit Nieuw Zeeland geïmporteerde fretten vrijwel allemaal besmet waren met het Aleutian Disease virus. Velen stierven op jonge leeftijd. Het virus kon zich in Nederland en de rest van Europa verspreiden doordat de dieren pas na maanden (soms jaren) ziek werden. Dankzij de samenwerking tussen de Frettenkliniek, de frettenverenigingen (met name de financiële steun van “Stichting de Fret”), de opvangcentra, de fokkers, het C.F.E. (Coöperatie van Fokkers van Edelpelsdieren) en dierenartsen konden we de ziekte in Nederland al na een paar jaar onder controle krijgen. Op dit moment lijken er nog slechts enkele geïsoleerde fretten met deze aandoening in Nederland aanwezig.


De oorzaak
De ziekte wordt veroorzaakt door het Aleutian Mink Disease Virus (ADV), dit is een Parvovirus dat de nerts, fret en andere marterachtigen kan infecteren. Het virus is in de verte verwant aan het honden en katten Parvovirus maar heeft een geheel andere structuur. Er zijn vijf nertsenstammen en tenminste drie frettenstammen geïsoleerd. Er wordt aangenomen dat de fretten stammen variaties (mutanten) zijn van het nertsvirus. Het lijkt er op dat de ene stam meer schade kan aanrichten dan de andere stam en dat er dus net als bij griep een verschil in virulentie kan bestaan. Diverse uitbraken van Aleutian disease zijn beschreven in Amerika, Canada, Japan en Engeland.

Het verloop van de ziekte
Er wordt algemeen aangenomen dat besmetting plaats vindt via direct en indirect contact met lichaamsvloeistoffen als bloed, speeksel, urine en ontlasting. Het is gebleken dat intensief contact nodig is om de ziekte te verspreiden. Het kan een aantal maanden tot wel een paar jaar duren voordat een fretje ziek kan worden na een besmetting met het Aleutian Disease virus. ADV veroorzaakt een enorme toename van antilichamen (afweer) in het bloed. Normaliter moeten deze antilichamen het virus onschadelijk maken maar om onbekende redenen doen zij dit niet. Deze antilichamen kunnen bij fretten "immuuncomplexen" vormen welke neerslaan in diverse organen ( o.a. nieren, lever, galwegen, ruggenmerg, maagdarmkanaal, bloedvaten en blaas). Hierdoor ontstaan ontstekingen in deze organen. Als er een milde ontsteking aanwezig is dan lijkt de fret redelijk normaal. Bij een ernstige ontsteking zal het fretje ziek worden en symptomen vertonen afhankelijk van welke organen zijn aangetast. Daarnaast veroorzaakt het virus een verzwakking van de afweer waardoor het fretje minder weerstand heeft tegen andere infecties.

De symptomen
In Nederland werden de meeste geïnfecteerde fretten (CIEP test positief) ook daadwerkelijk ziek maar de symptomen konden sterk variëren. De ziekteverschijnselen zijn sterk afhankelijk van de plaatsen in het lichaam waar de immuuncomplexen een ontsteking veroorzaken. Plotselinge sterfte van dieren in een goede conditie zonder voorafgaande ziekteverschijnselen is mogelijk.

De meeste fretten zijn echter al een tijdje ziek en vertonen in hoofdlijnen een van de twee volgende ziektebeelden:
1. Chronisch progressief verlopende ziekte" waarbij het dier langzaam maar zeker steeds zieker wordt met verschijnselen als: gewichtsverlies, slechte vacht, lusteloosheid en slechte eetlust. Bloedarmoede en bloed in de ontlasting kunnen aanwezig zijn. De meeste fretten ontwikkelen uiteindelijk een slechte lever- en nierfunctie. Bij fretten met AD zijn tevens oogontsteking, longontsteking en hartproblemen mogelijk.
2. Neurologische problemen beginnend met zwakte of verlamming van de achterhand. Deze kan zich uitbreiden naar voren. Soms treedt herstel op van de neurologische symptomen.
Het is belangrijk om te beseffen dat bovenstaande symptomen ook heel goed bij andere ziekten van de fret aanwezig kunnen zijn. Het is daarom absoluut onmogelijk om op basis van louter de symptomen de diagnose te stellen!

De diagnose
Een definitieve diagnose is tijdens het leven niet te stellen. Er zijn wel verschillende testen beschikbaar die een sterke aanwijzing kunnen geven dat een fret is besmet met ADV:
1. Eiwit-elektroforese van bloed. Sommige fretten met Aleutian Disease vertonen een stijging van een bepaalde eiwitfractie (gammaglobulinen) in het bloed.
2. De CIEP (of CEP) test van bloed. Deze Counterimmunoelectroforese test toont antilichamen aan tegen ADV in het bloed. De test is zeer betrouwbaar en wordt reeds jarenlang gebruikt voor de diagnostiek bij nertsen en fretten over de hele wereld. Deze test bleek van veel waarde bij het aantonen en de verspreiding van de ziekte in Nederland. Dieren met een positieve CIEP test bleken voor het overgrote deel uiteindelijk allemaal ziek te worden.
3. DNA in situ hybridisatie test. Hierbij wordt het DNA aangetoond in de cellen alwaar het een ziekelijke verandering heeft veroorzaakt. De test is erg gevoelig en toont aan dat het dier inderdaad ziek is geworden door het Aleutian virus. De test is 100% betrouwbaar. Deze test is in Nederland niet aanwezig, wel in Amerika. De eerste Nederlandse monsters zijn dan ook naar Amerika verstuurd voor een duidelijke definitieve diagnose op weefsel van gestorven dieren.
De testen 1-2 tonen slechts aan dat het dier in contact is geweest met virus. Fretten kunnen jarenlang drager zijn voordat ze ziek worden, al die tijd zijn ze helaas wel een mogelijke bron van infectie voor andere fretten. Weefselonderzoek door de patholoog (van weefselbiopten of een postmortale sectie) kan een waarschijnlijkheids diagnose geven. In combinatie met een positieve CIEP test en uitsluiting van andere oorzaken van ziekte, kan dit na de dood van het dier wel een zeer sterke aanwijzing zijn voor Aleutian Disease. Testen die gebruikt worden voor het aantonen van het honden Parvovirus zijn niet betrouwbaar voor het aantonen van ADV bij fretten. Fretten met een tatoeage op de buik van “Mystic Ferrets” (zoals op bijgaande foto) bleken vaak het ADV virus bij zich te dragen

De behandeling
Er bestaat géén behandeling voor deze ziekte. De fretten kunnen eventueel ondersteund worden met speciale voeding, ontstekingsremmers en antibiotica. De omgeving (in een huishouden) is vaak moeilijk te ontsmetten. De aanbevolen middelen (10% natronloog of parvocide desinfectantia) zijn vaak erg agressief om in een woning te gebruiken. Bij nertsenfarms is bekend dat het ADV virus langdurig in de omgeving kan overleven.

Preventie
Er is geen vaccin beschikbaar. Fretten die positief zijn met de CIEP test kunnen het beste geïsoleerd worden. Dat wil zeggen dat ze niet in contact dienen te komen met andere fretten dan die van het huishouden waar ze in leven. Dus niet meenemen naar frettendagen. Deze dieren hoor ook niet thuis in een frettenopvang of –pension vanwege het grote besmettings risico. Het lijkt niet zo zinvol om ze in het huishouden waar ze leven apart te houden van de andere fretjes. Die hebben immers al lang contact gehad met de positieve fret. Hoewel het blijkt dat fretten hun eigen Aleutian virus stammen hebben is het toch niet verstandig om fretten te huisvesten in de buurt van nertsen.

Wanneer testen met de CIEP test
Pups kunnen getest worden vanaf vanaf 4 maanden leeftijd. We testen vanaf die leeftijd omdat het immuunsysteem dan pas goed is ontwikkeld.
Na de Nobivac Puppy DP enting kan het beste een maand worden gewacht. Er bestaat een heel kleine kans dat de test hierdoor wordt beïnvloed.
Fretten die uit het buitenland worden geïmporteerd adviseer ik om zowel in het land van herkomst als in Nederland te laten testen met de CIEP test.


Afbeelding

Ontstoken nier


Afbeelding

'Mystic Ferret' fret met tatoeage

_________________
www.frettenkliniek.nl


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling