Wordt donateur

Wordt donateur

Opvang fretten

Opvang fretten

Adoptie fretten

Adoptie fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Verhuislijst

Verhuislijst fretten

Agenda

Agenda

Dagboek opvangfret

Dagboek opvangfret

Fretten worden regelmatig aangeboden in dierenwinkels. Echter, het is niet altijd verstandig om een fret in een dierenwinkel aan te schaffen. Hieronder wordt beschreven waarom men er verstandiger aan doet een fret bij een goede fokker of uit een opvang te halen.

De populariteit van fretten is de laatste jaren hard toegenomen. Als gevolg hiervan wordt er steeds meer gefokt met fretten, maar helaas gebeurt dit niet altijd even doordacht. Door het 'fout' fokken komt het te vaak voor dat fretten een zwakkere gezondheid hebben, karakterfouten hebben (agressief, dominant, etc.) of erfelijke aandoeningen hebben. Deze wildgroei aan fok probeert menig frettenliefhebber aan banden te leggen door fokken af te raden en daarnaast het advies te geven een fret niet uit een dierenwinkel te halen. Een logische vraag hieruit volgend is: Waarom?

Het begint er al mee dat het personeel in een dierenwinkel vaak niet weet hoe ze met de aangeboden dieren om moeten gaan. Welk voer hebben ze nodig? Welke bodembedekking, in wat voor kooi moeten ze gehuisvest worden? enzovoort. Dit vloeit voort uit het feit dat het personeel niet altijd goed opgeleid is of op de hoogte van de juiste verzorging en opvoeding van de fret.

Omdat het personeel niet weet hoe ze met de dieren om moeten gaan, komt het regelmatig voor dat er te jonge fretten verkocht worden. In plaats van de aanbevolen leeftijd van acht weken, worden er soms pups aangeboden van een week of zes en soms zelfs jonger. Deze pups missen een belangrijk stuk in hun socialisatie. Pups die jonger bij hun nestgenootjes of moeder weggehaald worden, kunnen gedragsstoornissen vertonen.

Medewerkers in een dierenwinkel zullen ook niet op tijd ziektes bij fretten signaleren en behandelen. Hierdoor kan het voorkomen dat u een ziek dier in huis neemt, met hoge dierenartsrekeningen als gevolg.

De behuizing in dierenwinkels varieert van 'kan er net mee door' tot 'ongeschikt'. Fretten moeten in een kooi van minimaal 100x50x50 ondergebracht worden. Vaak worden ze in dierenwinkels ondergebracht in aquaria. Dit is niet geschikt voor fretten, omdat hierin de temperaturen kunnen oplopen en het benauwd kan worden voor de fret.
Op de bodem van de kooi ligt soms zaagsel, wat erg slecht is voor (de gevoelige luchtwegen van) de fret. Soms ligt er niks op de bodem en de andere keer woont de fret in een grote kattenbak. Dit laatste komt de zindelijkheidstraining van de fret niet ten goede.

Ook komt het erg vaak voor dat fretten uit een dierenwinkel niet tam zijn en bijten. Dat komt omdat het personeel ze bijna nooit aandacht geeft of ze er uit haalt. Fretten uit een dierenwinkel zijn dan ook vaak niet gewend aan handen of om opgepakt te worden. In de dierenwinkel ontbreekt ook de tijd de fret er dagelijks twee uur uit te laten. Ook is juist de opvoeding op de leeftijd van 8-12 weken erg belangrijk voor de fret. In de dierenwinkel is hier de aandacht niet voor.

Afijn... Je koopt dus een fret in een dierenwinkel. Dan heb je dus kans op een fret die:

  • niet goed gesocialiseerd is
  • te jong is
  • een ziekte onder de leden heeft
  • onzindelijk is
  • niet tam is
  • hard kan bijten

En alsof dat nog niet alles is, wordt de nieuwe verzorger ook vaak slechte adviezen gegeven, zoals te kleine of ongeschikte kooien of verkeerde voeding.

Een andere reden om fretten niet in een dierenwinkel aan te schaffen, is hetgeen wat zich achter de schermen van de dierenwinkel afspeelt.
Veel dierenwinkels halen hun fretten namelijk bij handelaren, de zogenoemde "broodfokkers". Dat zijn fokkers die fretten fokken zonder (goed) te letten op de gezondheid of het karakter of de behaalde leeftijd van hun voorouders. Hierover heeft een artikel gestaan in de Nieuwsbrief van april 2005.

Natuurlijk zijn er dierenwinkels die het anders doen: zij kopen fretten van particulieren of fokken ze zelf. Maar ook dat geniet niet de voorkeur.

Fokken is een serieuze aangelegenheid. Als je fokt met een dier, moet je rekening houden met de erfelijke eigenschappen. Goede fokkers - en dat geldt voor elke diersoort - houden stambomen bij om zo uit te kunnen zoeken welke dieren het beste bij elkaar passen en het beste nageslacht zullen geven. Fretten onder wiens voorouders zich ziekelijke of kortlevende dieren bevinden, moeten niet ingezet worden voor de fok. Door slechts de beste dieren te gebruiken, zorg je ervoor dat je uiteindelijk fretten fokt die lief zijn, aanhankelijk, een sterke gezondheid hebben en hopelijk ook lang leven. Pas als laatste kijkt een goede fokker naar het uiterlijk van het dier, om op die manier showwaardige dieren te fokken. Een broodfokker doet dat niet. Die bekommert zich alleen maar om "leuke" of "populaire" kleurtjes zodat hij zoveel mogelijk geld verdient.

Bovenstaande redenen geven aan waarom het kopen van een fret in een dierenwinkel niet aan te raden is.

Dan zou je natuurlijk kunnen zeggen: maar in een opvang zitten toch ook dierenwinkelfretten? Dat klopt, maar die dieren zijn in de opvang terecht gekomen omdat hun eigenaar niet meer voor ze kon zorgen. In de opvang worden ze nagekeken, verzorgd als ze ziek zijn en hopelijk komen ze dan bij iemand terecht die voor ze wil zorgen. Een goede opvang zal ook de juiste adviezen geven en een fret zoeken die past bij de nieuwe eigenaar.