Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Het is zover. Je hebt alles afgewogen en besloten een fret of meer fretten in huis te nemen. De kooi staat al klaar, de voerbakjes zijn gevuld en je hebt je goed ingelezen. Maar nu nog de fretten.

Het is belangrijk een aantal afwegingen te maken alvorens de fret(ten) daadwerkelijk in huis te nemen: Alvorens de fret aan te schaffen, kunt u een bezoek brengen aan een opvangcentrum of een particulier die al fretten heeft. Op die manier kunt u de fret ook in "levende lijve" zien en nog beter beslissen of het een dier is wat bij u past.

Pups of volwassen fretten?

Als u besloten heeft om een fret in huis te nemen, is een van de eerste dingen die u beslist of u pups wilt of dat u kiest voor volwassen fretten. Laat u niet direct verleiden door de schattige kopjes van pups, maar neem een weloverwogen besluit. Koop ook nooit pups die jonger zijn dan acht weken. Pups hebben die eerste acht weken bij de moeder en het nest nodig voor de socialisatie.

In verschillende opvangcentra zitten veel volwassen fretten te wachten op een nieuw huisje. Dit zijn vaak jonge en gezonde fretten die impulsief gekocht zijn. Deze fretten worden door de opvang met liefde en zorg opgevangen. Het is niet waar dat volwassen fretten niet wennen aan hun nieuwe omgeving. De fret is erg flexibel en zal zich vaak gemakkelijk aanpassen aan zijn nieuwe omgeving.

Als u kiest voor een volwassen fret uit een goede opvang:

 • is bekend wat het karakter is van het dier
 • kiest u voor een fret die een medische controle gehad heeft
 • kan de opvang erop letten dat u en uw situatie past bij de fret
 • is het dier al opgevoed, dus zindelijk en zal niet bijten
 • zijn de dieren al ge├źnt en -afhankelijk van de leeftijd- soms zelfs al gecastreerd
 • is de afkomst vaak onbekend

Als u kiest voor pups:

 • is het onduidelijk welk karakter dit dier heeft
 • moet u het dier zelf opvoeden 
 • moet u zelf het dier laten enten en castreren 
 • is de afkomst -mits gekocht bij een fokker of particulier- bekend

Heeft u al fretten? Dan doet u er verstandig aan om te kijken welke leeftijdscategorie er bij uw fretten past. Oudere fretten vinden het vaak niet fijn als er een pup bij komt. Hou hier rekening mee. Hou als vuistregel aan dat de fret niet meer dan een jaar mag schelen in leeftijd. Let wel; een bestaande groep accepteert niet altijd even makkelijk nieuwe fretten.

Dierenwinkel of fokker?

Een fret kan het beste worden gekocht bij een fokker of particulier. Een dierenwinkel heeft in veel gevallen helaas niet de juiste kennis in huis over fretten. Zie hiervoor het artikel fretten in dierenwinkels. Bij een fret uit een dierenwinkel is in veel gevallen weinig bekend over de achtergrond. Ook worden deze fretten vaak niet opgevoed. Gelukkig worden fretten steeds minder aangeboden in dierenwinkels.

Fokkers of particulieren besteden over het algemeen veel meer tijd aan de opvoeding en verzorging van de pups. Zij willen goed opgevoede en sociale pups afleveren. Als u besluit een fret bij een particulier te halen, bent u in de meeste gevallen niet alleen goedkoper uit, maar heeft u ook meer kans op een sociale, opgevoede fret. Een goede fokker zoekt met zorg de ouderdieren uit en voorkomt hierbij inteelt. Ook geven ze voorlichting over het dier en na de aankoop kunt u hier ook nog terecht voor vragen. Daarnaast is de kans op een impulsaankoop vaak kleiner.

Koop een fret bij voorkeur bij een liefhebber die een nestje heeft gefokt en niet op een dierenmarkt of in een dierenwinkel. De dieren worden daar veelal te jong aangeboden waardoor onder andere de opvoeding, zindelijkheidstraining en socialisatie in gebreke blijven.

Een fret of meer fretten?

Een fret is een solitair dier, dit wil zeggen dat zij graag een eigen territorium hebben, een eigen plekje ... Een fret kan dus heel goed alleen gehouden worden; dat is beslist niet zielig voor de fret. Hij heeft u tenslotte als zijn speelkameraad? Er zijn fretten die het fijn vinden om een soortgenootje te hebben om te spelen. In de praktijk blijkt wel dat de meeste fretten niet graag in grote groepen leven. Beperk de groep dan ook tot maximaal twee dieren. Dit in het belang van de fret. De fret is geen dier wat zich prettig voelt in erg grote groepen. Geef de fretten bij voorkeur ieder een eigen kooi / plek, zodat zij zich kunnen afzonderen van de andere fret(ten). Wanneer het spelen in groepjes wordt getolereerd door de fretten, is dit meer dan voldoende.

Het beste kunt u de fretten tegelijk aanschaffen, zodat ze samen kunnen wennen en ook aan elkaar wennen.

Mannen of vrouwen?

Of u dames of heren in huis wilt nemen, dat is een persoonlijke keuze. Over het algemeen kan gezegd worden:

Mannen:

 • zijn groter
 • zijn vaak wat rustiger 
 • zijn wat sulliger 

Vrouwen:

 • zijn kleiner
 • zijn wat feller
 • zijn ondernemender 

Welke kleur?

De kleur fret die u aanschaft, is ook een persoonlijke keuze. Voor bepaalde kleuren wordt meer geld gevraagd dan voor de standaardkleuren, zoals albino of wildkleur. Echter: een "aparte" kleur zegt niks over de gezondheid van het dier. Integendeel: aparte kleuren leveren vaak meer geld op, waardoor handelaren geneigd zijn om snel veel van deze dieren te fokken. Dit gaat helaas ten koste van de gezondheid van het dier. Laat u dus niet verleiden door de kleur vacht van het dier, maar blijf de gezondheid en het karakter op de eerste plaats houden.

Gezonde fret of zieke fret?

Deze vraag lijkt voor de hand liggend. Natuurlijk wilt u een gezonde fret aanschaffen! Let daarom bij de aanschaf goed op:

 • maakt het dier een gezonde indruk?
 • is het dier levendig en nieuwsgierig? 
 • zijn oren, ogen en neus schoon? 
 • maken de andere fretten in het hok een gezonde indruk? 
 • is de ontlasting goed? 
 • is het dier handzaam en reageert relaxed op uw hand? 
 • Kunt u op deze vragen "ja" antwoorden en heeft u een weloverwogen keuze gemaakt?

Gefeliciteerd! Dan bent u de gelukkige eigenaar van een fret.