Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Heel veel mensen vragen zich af hoe je een fret die voor het eerst bij je in huis komt wonen moet laten wennen aan de omgeving. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals

  • Het karakter van de fret
  • De leeftijd van de fret
  • De ervaringen, die de fret eerder in zijn leven opgedaan heeft
  • Je huishoudelijke situatie
  • De mate, waarin je huis fretproof is

Natuurlijk zijn er altijd standaard dingen, die je moet doen als je een fret nieuw in huis haalt. Zorg voor een veilige omgeving. Laat de fret zelf het nieuwe huis onderzoeken. Stel de fret niet bloot aan teveel nieuwe ervaringen. Ga bijvoorbeeld niet met een fret buiten lopen als je hem net 2 dagen in huis hebt. Geef het gewenningsproces de tijd.

Het karakter van de fret

Heb je een angstig fretje, dan zul je het allemaal heel erg rustig aan moeten doen. Het is dan van belang ,dat je er voor zorgt, dat vooral de kooi een veilige thuisbasis is van waaruit de rest van het huis stapje bij beetje ontdekt kan worden. Het is hierbij van belang, dat de fret vanuit de kooi de rest van het huis kan gaan ontdekken met de mogelijkheid zich terug te trekken in zijn kooi. Dwing de fret nergens toe en laat de fret op zijn eigen tempo de kamer ontdekken. Doe dit niet gelijk, laat de fret eerst even een aantal uren in de kooi tot rust komen.

Is het een ondernemend fretje, dan kun je dit allemaal wat sneller laten gebeuren. Zet bij thuiskomst de fret in de kooi, laat hem even bijkomen van de reis en als hij gegeten heeft of eventueel wat geslapen heeft kan de fret de kamer gaan ontdekken. Laat dit allemaal op de fret zijn eigen tempo gebeuren, laat de fret zijn eigen gang gaan. Zodoende kan de fret de boel gaan onderzoeken. De fret moet de boel onderzoeken om te weten, dat het “veilig”is en kan dan overgaan tot spelen. Als de fret aanstalten maakt om te spelen kun je hier best gehoor aan geven, maar doe dit wel met beleid. Maak de fret niet overenthousiast en vermijd hierdoor bijtgedrag. De hoeveelheid veranderingen kunnen er namelijk (tijdelijk) voor zorgen, dat de fret zijn eigen grenzen niet goed weet. waardoor hij soms wat hardhandig kan zijn in zijn spel.

De leeftijd van de fret

Ook de leeftijd van de fret is van groot belang als je een fretje mee neemt naar een nieuwe omgeving. Bij pups moet rekening gehouden worden met het feit dat ze niet altijd klaar zijn voor de grote boze wereld en bij oudere fretten moet men rekening houden met eventuele lichamelijke klachten.

Pups

Pups moeten tot 8 a 9 weken bij de moeder blijven, dit is niet zomaar verzonnen, maar dit heeft ermee te maken, dat de fret op deze leeftijd pas klaar is om de wijde wereld in te gaan. Pups, die te jong weg gehaald worden bij de moeder, hebben nog niet genoeg zelfvertrouwen om met grote veranderingen zoals een verhuizing om te gaan. Ze zijn mentaal gezien nog afhankelijk van hun moeder en nestgenoten, die zorgen voor veiligheid en geborgenheid. Worden fretjes op te jonge leeftijd weg gehaald bij hun moeder, dan kan dit grote sociale gevolgen hebben voor de toekomst. Deze fretjes bijten meer, zijn vaak angstiger en zullen in de toekomst meer stress ondervinden bij vreemde situaties.

Het is van belang om met de fokker of opvang goed door te spreken hoe het karakter is van de pup hiermee kun je dan rekening houden bij het laten wennen aan een nieuwe omgeving

Volwassen fretten

Volwassen fretten staan over het algemeen wat steviger in hun schoenen, dan jonge pups Natuurlijk wordt dit door een groot deel bepaald door het verleden van de fret. Bij fretten die mishandelt zijn is het raadzaam om het allemaal wat rustiger aan te doen. Bij fretten, die een stabiel leven hebben en waarbij het karakter het toelaat, kun je het wat sneller laten verlopen. Fretten zijn van nature nieuwsgierig en zullen snel de wereld om hun heen willen ontdekken. Stel niet gelijk je hele huis open, begin bij het begin en breidt dit in de loop van een aantal weken uit. Zo blijft het ook spannend voor de fretten.

Oudere fretten

Bij oudere fretten is vooral de medische achtergrond van belang bij het bepalen van de snelheid van het laten wennen. Oudere fretjes zijn vaak wat slechtziend, waardoor een nieuwe omgeving wat angstig kan zijn. Ook kunnen medische aandoeningen problemen geven bij de alledaagse activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lopen over laminaat Voor oudere fretjes die wat onstabiel op hun pootjes staan, kan een flink stuk laminaat al een hele uitdaging zijn. Pas je huis hierop aan, zodat het wennen voor de fret wat makkelijker verloopt. Ook lange buizen kunnen een moeizaam obstakel zijn. Oudere fretjes kunnen hier soms met moeite overheen klimmen.

Ervaringen, die de fret in zijn eerdere leven opgedaan heeft

Fretten die een zeer turbulent leven achter de rug hebben kunnen op twee verschillende manieren reageren. De ene fret is het snel gewend zijn aan nieuwe situaties, omdat ze dit al vaker hebben meegemaakt in hun leven. De andere fret kan juist angstiger reageren op nieuwe situaties en andere omgevingen. Het is hierbij vooral van belang hoe de fret in het verleden blootgesteld is aan deze veranderingen. Is dit met veel beleid gedaan en heeft de vorige eigenaar de individuele eigenschappen van de fret hierbij in ogenschouw genomen, dan zal de fret nieuwe situaties als niet bedreigend ervaren. Zijn de fretten blootgesteld aan nieuwe ervaringen en nieuwe situaties, zonder hierbij de individuele eigenschappen van de fret in ogenschouw te nemen, dan kunnen deze ervaringen traumatisch geweest zijn voor de fret, waardoor hij nieuwe situaties en nieuwe omgevingen angstig kan ervaren.

Je huishoudelijke situatie

Je huishoudelijke situatie speelt een grote rol in hoe je de fret moet laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Heb je een rustig huishouden of juist een erg druk huishouden? Heb je andere huisdieren of wordt de fret enige huisdier? Heb je kinderen of niet? Dit zijn allemaal punten, die je mee moet nemen in het laten wennen van de fret en zijn nieuwe omgeving.

Kies het meest rustigste moment uit om je fretten de kamer te laten verkennen. Zet andere huisdieren tijdelijk in een andere ruimte, zorg ervoor dat de kinderen op school zitten en laat geen vreemd bezoek aanwezig zijn als de fretten voor het eerst de kamer gaan verkennen. Afhankelijk van hoe je fret reageert, kun je langzaam maar zeker dit uitbreiden. Als een fret zich angstig voelt en een kind maakt bijvoorbeeld een plotselinge beweging kan de fret hier zo van schrikken, dat hij zal bijten. Als dat de eerste ervaring is tussen de fret en het kind, zal dit schadelijk zijn voor de toekomstige omgang tussen hen fret en kind. Begeleid dit proces dan ook zorgvuldig en vermijd onnodige situaties.

De mate waarin je huis fretproof is

Het is misschien onnodig om te vermelden, maar laat de fret alleen kennis maken met ruimtes welke fretproof zijn. Blijf altijd in de buurt van de fret en hou hem van een afstand in de gaten, want zelf de ruimtes, waarvan je dacht dat deze fretproof waren, kunnen niet tegen de fret zijn opgewassen.