Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Gedrag observeren

Om te kunnen beoordelen of uw fret ziek is, dient u eerst op de hoogte te zijn van het gedrag van het dier in goede conditie. Het is dan ook niet overdreven te benadrukken om het dier te observeren onder allerlei omstandigheden. Des te beter kunt u inschatten of zijn gedrag op een bepaald moment afwijkt van zijn normale gedrag.

Met het oog op het gedrag van de fret is een aantal aspecten van belang bij de beoordeling ervan:

  • Fretten hebben gemiddeld per dag een periode van 3 uur waarin ze actief zijn (spelen, eten, vachtverzorging, etc.). De resterende tijd gebruiken ze voornamelijk om te rusten en te slapen.
  • Fretten verschillen onderling in temperament en bedrijvigheid. Ook gedragen ze zich anders in zomer en winter; ‘s Zomers is het dier actiever, in de winter zal het meer slapen. 

Om te beoordelen of een fret in goede conditie is, kunt u uitgaan van het volgende:

  • Is de ontlasting goed? Plast hij normaal?
  • Is de eetlust goed en drinkt hij normaal?
  • Gedraagt het dier zich als gewoonlijk en doet hij dit op de gewone tijden?
  • Is zijn gewicht goed (voor de tijd van het jaar)?
  • Ziet hij er gezond uit? Glanst zijn vacht en staan de ogen helder? Is de neus licht vochtig en koel? 

Om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden zult u moeten weten wat de ‘normaalwaarden’ zijn voor uw dier(en):

  • Kijk dagelijks naar de ontlasting, het leert u zien welk product er over blijft (vastheid en kleur), na het eten van een bepaald (soort of merk) voedsel.
  • Leer uw fret te wennen aan vaste tijden om te spelen en te slapen, het maakt het makkelijker ‘afwijkingen in het gedrag’ op te merken. Onthoud hoeveel voedsel uw fret dagelijks ongeveer opneemt. Houd ook rekening met het feit dat de voedselopname in de loop van de herfst toeneemt en in de loop van het voorjaar weer afneemt (verschillen tot wel 30% in lichaamsgewicht). Een voorkeur voor brokjes of juist blikvlees kunnen een rol kunnen spelen in voor- en najaar.

Verkouden en grieperige mensen dienen uit de buurt te blijven van de fret, want het dier zou ook aangestoken kunnen worden. Zieke fretten zijn al gauw érg ziek! Vooral braken en maagdarmstoornissen kunnen al snel leiden tot een vochttekort in het lichaam van het dier. Nooit lang wachten, maar snel naar de dierenarts! Een fret droogt namelijk veel sneller uit dan bijvoorbeeld een hond of kat.