Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Chocolade is voor ons als mens een lekkernij; voor onze fretten is chocolade echter giftig. Het bevat namelijk de stof theobromine. Theobromine komt voort uit de cacaoboon. De cacaoboon bevat naast vet een gedeelte dat de smaak van de chocolade bepaald maar waarin ook de theobromine aanwezig is.

Theobromine heeft naast een stimulerende werking ook een irriterende werking in het lichaam. Het veroorzaakt onder andere een verhoging van de maagsecreties met mogelijke zweervorming. Het kan ook een irritatie van het spijsverteringskanaal tot gevolg hebben waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan. Braakneigingen en diarree zijn één van de gevolgen. Andere kenmerken zijn verhoogde nervositeit en opwinding; trillen; hijgen en uitvalsverschijnselen door verhoogde lichaamsactiviteit.

Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen en tast de hartspier aan, wat een versnelde onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. Daarnaast wordt de ademhaling sneller en trekken spieren samen tot epilepsieachtige stuipen. De fret zal veel gaan plassen door een stimulatie van de waterhuishouding in zijn lichaam en daardoor veel drinken met als gevolg braken. Theobromine wordt zeer moeilijk afgebroken door het lichaam van de fret waardoor het effect cumulatief is. Als de theobromine zich nog in de bloedsomloop bevindt wordt het via het maagdarmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van de stof en voert de afvalproducten af naar de nieren. De nieren worden hierdoor aangetast. De fret kan uiteindelijk sterven door een hart- of ademstilstand.

Er bestaat geen tegengif voor theobrominevergiftiging. Een vroege ontdekking en een maagspoeling om de chocolade te verwijderen is daarom erg belangrijk. De concentratie theobromine varieert met het soort chocolade: banketbakkerschocolade bevat 28 mg per gram; pure chocolade bevat 16 mg per gram en melkchocolade bevat 2 mg per gram.

Voor een hond van 2,2 kg is een hoeveelheid melkchocolade van 113,4 g of een hoeveelheid fondantchocolade van 14,1 g giftig. Beide hoeveelheden chocolade bevatten 200 mg theobromine. Bij fretten liggen de hoeveelheden waardoor ze vergiftigd raken een stuk lager, ze hebben namelijk een veel sneller metabolisme en zijn kleiner.

Let er dus goed op dat uw fret nooit in contact kan komen met chocolade. Als dit wel is gebeurd, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts!