Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Voordat je een fret gaat aanschaffen, moet je gaan bedenken waar je de fret gaat huisvesten. Wil je de fret binnenshuis houden, of heb je een mooie tuin of balkon en wil je de fret buiten huisvesten?

Bij fretten kun je in dit opzicht alle kanten op. Er zijn echter wel wat belangrijke puntjes, die je in ogenschouw moet nemen:

  • Lopen de temperaturen niet te hoog op, dit geldt zowel voor binnen als voor buiten. Fretten kunnen niet tegen temperaturen boven de 28oC. Een zolder waar het te warm wordt, is ongeschikt om fretten te huisvesten, evenals een buitenvolière waar de gehele dag de zon op staat. Heb je bijvoorbeeld vloerverwarming, dan is het zaak de fretten niet op de grond te plaatsen.

  • Zet de kooi op een rustige plek, zet de kooi binnenshuis bijvoorbeeld niet naast de televisie of de geluidsboxen. Voor buiten moet je bijvoorbeeld rekening houden met het looppad waar de fret komt te staan. Als er de hele dag mensen langs de kooi lopen, kan het zijn dat de fret te weinig rust krijgt. 

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de kooi; een aquarium is bijvoorbeeld ongeschikt om een fret in te huisvesten. Het gebruik van glas, kunststof of andere niet-luchtdoorlatende materialen is alleen toegestaan, indien het geen belemmering kan vormen voor de aanvoer van frisse lucht.

  • Richt geen felle lampen op het verblijf van de fret; deze kunnen de temperatuur doen oplopen en fel licht is niet prettig voor een fret.

Kun je dit zowel binnen als buiten bieden, dan is het een kwestie van voorkeur waar je de fret wil gaan huisvesten. Sommige mensen vinden het zielig om hun fretten buiten te huisvesten, andere mensen vinden het ongezond om fretten binnen te huisvesten. De meningen daarover verschillen en je moet doen waar jij je prettig bij voelt. De laatste jaren is er een nieuwe trend in frettenland, dit is je fretten binnen huisvesten, maar wel de mogelijkheid geven om naar buiten te kunnen om daar een frisse neus te halen. Zoals je ziet dus heel veel mogelijkheden, die we allemaal uitgebreider gaan bespreken. Maar voordat we de verschillende mogelijkheden gaan bespreken, willen we eerst het belang van voldoende loslooptijd en losloopruimte bespreken. Dit is eigenlijk belangrijker dan de kooi waarin de fret komt te wonen.