Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Het woord fretproof wordt regelmatig gebruikt door frettenliefhebbers, maar waar staat het eigenlijk voor? Fretten zijn zeer nieuwsgierige intelligente diertjes, die graag alles tot op de bodem uit willen zoeken. Deze aangeboren nieuwsgierigheid brengt ze regelmatig in de problemen. Het is dan ook onze taak om onze fret te beschermen tegen zijn nieuwsgierige aard en het huis op die manier aan te passen, zodat hij zichzelf niet kan verwonden, de weg kwijt kan raken of iets op kan eten wat niet goed voor hem is. Heel veel (vooral jonge) fretten komen te overlijden, doordat ze een voorwerp hebben opgegeten en dit tot een verstopping leidt. Probeer dit soort onnodige gevaren te voorkomen door je huis, maar ook je eigen gedrag fretproof te maken. Leer jezelf aan om kleine voorwerpen goed op te bergen, schaf bijvoorbeeld een speciaal kistje aan waar je voortaan je pennen, oordopjes en ander kleine materialen in kan opbergen. Het ligt natuurlijk voor een groot deel aan het karakter van je fret, er zijn nou eenmaal fretten, die kunnen doen wat nog nooit een fret gelukt is. Ook zien we vaak, dat de dametjes wat slimmer zijn en wat standvastiger als de mannetjes. Maar er zijn genoeg mannetjes, die je het tegendeel willen bewijzen.

Rubber en andere lichaamsvreemde materialen

Op de een of andere manier voelen fretten zich aangetrokken tot rubber. Het is voor sommige fretten een ware verslaving. Als een fret eenmaal doorheeft, dat er ergens rubber ligt, zal hij er alles aan doen om het rubber te bemachtigen, het te verstoppen en er op te gaan kauwen. Aangezien rubber onder invloed van maagsappen verhardt, kan dit een zeer ernstige situatie teweeg brengen. De stukjes rubber kunnen blijven zitten in de maag of in de darmen en dit kan een verstopping veroorzaken. Ook kan het zo zijn, dat de verharde stukjes een darm perforatie veroorzaken, waardoor de darminhoud de buikholte in zal lopen en daar zorgt voor een ernstige ontsteking van het buikvlies. Naast rubber zijn fretten gevoelig voor voorwerpen, die van zachte aard zijn, zoals het schuim van oordopjes, dopjes van de afstandsbediening of de zolen van schoenen.

Als er bij een verstopping niet snel chirurgisch wordt ingegrepen, is de fret ten dode opgeschreven. De operatie bestaat uit het verwijderen van het rubber (of ander lichaamsvreemd materiaal) en het eventueel schoonspoelen van de buikholte. In heel veel gevallen is het aangetaste stuk darm zo beschadigt, dat deze aan het afsterven is. De dierenarts zal dit stuk darm volledig moeten verwijderen en de uiteindes weer netjes aan elkaar vast moeten maken. Dit is een zeer secuur werkje aangezien de darmen van een fret zeer klein zijn. De fret zal daarna nog enkele dagen opgenomen moeten worden. De dierenarts zal in deze periode de fret observeren op complicaties zoals darmlekkages, bloedvergiftiging of andere ontstekingen. De fret in kwestie zal gedurende een langere periode antibiotica voorgeschreven krijgen om de kans op ontstekingen te verkleinen.
De kans van slagen is volledig afhankelijk van de klinische toestand van de fret bij binnenkomst en de mate van beschadigingen, die aangebracht zijn door de verstopping. Voorkomen is altijd beter dan genezen en het is daarom zaak alle spullen, die de fret op zou kunnen eten uit de buurt van de fret te houden.

Wat te doen bij het opeten van lichaamsvreemd materiaal

Heb je het idee, dat de fret iets opgegeten heeft, wat schade aan zou kunnen richten, begin dan gelijk met het laxeren van je fret. Laxeren houdt in, dat je probeert de darmen schoon te spoelen door iets wat de stoelgang opwekt. Vaseline kan gegeven worden aan de fret of speciaal hiervoor ontwikkelde middelen zoals kat-a-lax. Geef hierom de paar uur een paar cm van en controleer de ontlasting. De ontlasting conctroleren doe je door de ontlasting op een stuk keukenrol te plaatsen en deze voorzichtig over het papier uit te smeren. Hierdoor kun je goed controleren of er wat uitkomt. Als er inderdaad wat uitkomt, weet je zeker, dat de fret vreemd materiaal heeft binnen gekregen en moet er hulp gezocht worden bij de dierenarts. Het is namelijk best mogelijk, dat niet alles uit gepoept is en dit kan later alsnog voor problemen zorgen. De dierenarts kan door middel van een röntgenfoto vaststellen of er lichaamsvreemd materiaal in het maag-darmkanaal zit en misschien wel belangrijker of dit er niet meer zit.
Laat je dit niet controleren, dan loop je de kans, dat je fret op een later tijdstip alsnog ziek wordt. Het materiaal kan namelijk gedurende langere periode in het maag-darmkanaal blijven zitten, totdat het de boel plots gaat blokkeren. Laat bij twijfel dus altijd een röntgenfoto maken om dit uit te kunnen sluiten.

Gaten en kieren

Aangezien fretten erg klein en flexibel zijn, kunnen ze in de kleinste gaten en kieren wegkruipen. Er is al menig fret in de spouwmuur beland, omdat de wanden toch niet helemaal goed afgedicht waren. Kieren in wanden, vloeren maar bijvoorbeeld ook de gaten en kieren in apparatuur moeten afgedicht worden of de toegang ertoe ontzien worden.
Luchtkanalen, roosters of ruimtes, waar je niet goed bij kan zoals achter het keukenblok moeten verboden terrein worden voor de fretten. Hier kunnen ze de mogelijkheid hebben om via een gat weg te lopen, maar ze kunnen hier ook etenswaar verstoppen wat gaat liggen schimmelen.

Apparatuur

Bij heel veel apparatuur zit aan de achterkant een opening, welke voor fretten zeer interessant is. Deze openingen moet je dicht zien te maken aangezien een fret zichzelf kan verwonden of knel kan komen te zitten in een voor fretten niet bestemde ruimte. Apparatuur waar je mee op moet passen zijn koelkasten, vriezers, drogers, geluidsboxen maar bijvoorbeeld ook de vaatwasmachine of de wasmachine.
De wasmachine heeft een dubbele gevaarlijke rol. Fretten vinden het prettig om ergens in weg te kunnen kruipen. Als er vuile was in de wasmachine ligt en de fret kruipt hier tussen tijdens een onoplettend moment, dan bestaat er het risico, dat als de wasmachine gaat draaien de fret dus vast zit in de wasmachine en met de vuile was gewassen wordt. Zoals je begrijpt, zal de fret dit niet na kunnen vertellen. Geloof het of niet maar menig fret is op deze vreselijke wijze aan zijn einde gekomen. Let hier dus goed op. Doe voor het wassen de deur van de wasmachine dicht, tel de fretten en zet hem daarna pas aan. Ook met elektrische draden moet je uitkijken. Hoewel de meeste fretten de draden met rust zullen laten, kan het voorkomen dat er op gebeten wordt. Hetgeen niet alleen gevaarlijk is voor de fret maar ook voor de mensen in het huishouden, aangezien dat voor kortsluiting kan zorgen en dus brandgevaarlijk is.

Hoogtes

Fretten zijn dol op klimmen of het nou op de bank is, het dressoir of zelfs in de gordijnen. De fretten zijn er dol op. Wees hier dus waakzaam op als je gaat controleren of je huis fretproof is. Laat de fretten niet op een te grote hoogte komen; aangezien ze zich kunnen verwonden als ze hiervan af vallen. Fretten zijn zeer flexibel en zullen niet gauw wat breken, maar dit kan zeker gebeuren. Fretten gebruiken vaak hulpmiddelen om toch te komen, waar ze eigenlijk niet mogen komen. Laat je per ongeluk een kartonnen doos voor het dressoir staan (je gedrag is dus niet fretproof,) dan zal de fret hier dankbaar gebruik van maken om via deze doos de kast te bereiken, waar hij normaal gesproken niet bij kan. Als je theedoek en je handdoek naast het keukenblad hangt, dan zou het best eens mogelijk kunnen zijn, dat je fret ineens op het keukenblad rondwandelt. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe een fret op hoogtes kan komen, waar je hem liever niet hebt.

Kastdeurtjes en lades

Plots hoor je een hoop kabaal, je pannen en schalen liggen op de keukenvloer en bij het openen van je keukenkastje, komt er een klein hoofdje om de hoek kijken en weet je waar al die herrie vandaan kwam. Je fret heeft door dat de kastjes makkelijk te openen zijn en besloot op onderzoek uit te gaan. Als ze dit eenmaal door hebben, kun je er maar beter voor zorgen, dat de kastjes fret proof gemaakt worden. Anders weet je nu al, dat je voortaan iedere dag meerdere uren voor de kastjes moet gaan zitten om je fretten de toegang tot de kastjes te ontzien. Nu waren het je potten en pannen, maar wat als het schoonmaakmiddelen waren geweest. Hetzelfde geldt voor deurtjes van kastjes, waar je persoonlijke spullen in liggen, zoals je administratie. Zorg ervoor dat fretten niet de mogelijkheid krijgen hier in te komen.

Een fret kan ook lades openen. Een lade is leuk voor een fret, maar in een lade kunnen voorwerpen liggen, die niet goed voor een fret zijn. Bijvoorbeeld pennen, rubber en ander klein spul, dat door de fret opgegeten kan worden. Ook kan de fret achter het ladeblok komen, waardoor hij vast komt te zitten en er niet meer uit kan komen. Voor kinderen zijn ladebeveiligingen op de markt, die ook goed voor de fret gebruikt kunnen worden.

Deuren en ramen

Ramen zijn er in vele varianten, je hebt schuiframen, kantelramen of gewoon de ouderwetse ramen, die je open kunt zetten. Het maakt in principe niet uit welke ramen je hebt, ze kunnen allemaal een gevaar zijn voor je fret. Ten eerste omdat ze de toegang naar buiten verschaffen, ten tweede omdat ze vaak op hoger gelegen plekken zitten. Als de fret erdoor naar buiten kan, is de kans groot, dat hij van een grote hoogte naar beneden valt. En ten derde kan de fret (vooral bij kantelramen) vast komen te zitten met zijn hoofdje, waardoor de fret kan stikken. Zorg er dus voor, dat fretten niet de mogelijkheid hebben om bij het raam in de buurt te komen en zorg er anders voor dat alle ramen gesloten zijn als de fretten loslopen.

Deuren zijn vaak een gevaar omdat fretten nou eenmaal volledig geobsedeerd zijn door de ruimte, die hier achter ligt. Als de deur opengaat en de fret hoort dit, dan is hij vliegensvlug, en voordat u er erg in hebt staat de fret aan de verkeerde kant van de deur. Als dit toevallig een andere ruimte is in het huis, die ook fretproof is, maakt dit niet zo veel uit. Maar als het de buitendeur was, is de schade toch veel groter. Vooral in drukke huishoudens met kinderen of doorlopend bezoek is het risico hierop aanzienlijk groter. Deuren zijn ook gevaarlijk aangezien fretten hier tussen bekneld kunnen raken. Je doet de deur open en snel trek je hem dicht. De fret was net even sneller, maar net niet snel genoeg en hij zit tussen de deur. Het komt wel eens voor dat een fretje met zijn hoofd tussen de deur vast zit en hierdoor komt te overlijden. Onnodig en vreselijk triest. Ook kan het gebeuren dat als er tocht in het huis is, dat de deuren plots dicht slaan, als net op dat moment het fretje daar loopt zorgt dit voor vreselijke taferelen.

Rekening gehouden moet worden met het openen van een deur als de fret in de ruimte zit, waar de deur toegang toe geeft. Door het te snel openen van een deur, kan het gebeuren, dat de fret met een pootje onder de deur vast komt te zitten en dus letsel kan oplopen. Doe in deze situatie altijd de deur heel voorzichtig open.

Bankstel

Fretten zijn van nature gravers. Een bankstel is bij uitstek een goed voorwerp om in te graven. De fret zal onder het bankstel kruipen om zich zo een weg in het bankstel te verkrijgen. Het bankstel wordt als het ware gesloopt door de fret. In het bankstel zit materiaal , wat de fret kan opeten. Pas hier dus mee op. Een oplossing kan zijn om een houten plaat onder het bankstel te bevestigen of het af te zetten met gaas, zodat de fret geen toegang tot de binnenkant van de bank krijgt.

Verboden terrein

Een huis, dat fretproof is, heeft altijd bepaalde plekken waar de fret onder geen beding kan of mag komen. Denk hierbij aan het toilet, een balkon met spijlen of de keuken die gewoonweg niet veilig genoeg is om je fretten te laten lopen. Maar ook de kamers van de kinderen waar veel (rubber) speelgoed ligt, moet bijvoorbeeld verboden terrein worden voor de fretten. Denk hier dus goed over na en zorg dat de fretten hier niet kunnen komen. Schotten in deuropeningen kunnen er voor zorgen,dat de fret hier niet kan komen. Je moet er toch niet aan denken dat de fret in het toilet valt of van je balkon naar beneden valt.

Indeling van je huis

Als je fretten hebt, kan het belangrijk zijn om de inrichting van je huis nog eens kritisch te bekijken. De meeste fretten willen nog wel eens stiekem hun behoefte doen in het hoekje van de kamer, waar jij nou net niet bij kan doordat je bankstel daar staat. Heb je dit niet op tijd door en heb je laminaat, dan kan dit niet alleen gaan ruiken, maar het is ook nog eens zonde van je laminaat. Zorg er dus voor, dat de inrichting het je makkelijk maakt. Kunnen ze voedsel verstoppen onder de kast, zorg er dan voor dat je hier makkelijk bij kunt komen of zorg ervoor dat de fretten niet meer onder de kast kunnen komen. Natuurlijk hoeft dit niet maar het maakt het leven wel veel makkelijker.

Bescherm je huis tegen de fretten

Nadat je de fretten beschermd hebt tegen alle gevaren in huis, is het nog van belang om je huis te beschermen tegen je fretten. Houd er rekening mee dat de meeste fretten het prachtig vinden om dingen te slopen zoals je vloerbedekking, je plinten of bijvoorbeeld je planten. Graven is nou eenmaal iets wat in de fret zijn natuur zit en dit gedrag kun je niet afleren. Doordat de meeste fretten die binnenhuis wonen niet voldoende mogelijkheid hebben om deze hobby naar hartelust uit te kunnen voeren, willen ze als vervanging wel eens je vloerbedekking gebruiken of de mooie kussens op je bank. Matrassen zijn ook leuk graaf materiaal, je kunt het soms zo gek niet bedenken of je fretten proberen erin te graven. Prachtig vinden ze dit. Heb je planten in het raamkozijn en het lukt je fret nou net die ene keer om daar op te komen, dan tref je een ravage aan. Probeer je fretten dus goed in de gaten te houden. Niet alleen in het belang van de fret maar ook in het belang van je huis :).

Tip: is je fret lekker aan het rondwandelen en hoor je hem plots niet meer, dan is hij waarschijnlijk iets aan het uitvreten wat niet mag.