Sinds eind 2014 heeft Stichting De Fret een kleinschalige opvang. Al veel dierenambulances en dierenasiels weten Stichting De Fret te vinden. Vaak hebben zij niet de middelen om een fret langdurig op te vangen en te verzorgen. Zij komen de vondeling meestal brengen. Alle fretten die hier binnenkomen krijgen preventief een pipet Stronghold en gaan eerst naar de Frettenkliniek voor een onderzoek. Hanneke Roest schat de leeftijd van de fret en onderzoekt hem of haar. Wanneer de fret nog niet geholpen is, wordt dit indien mogelijk direct gedaan. Er is echter een wachttijd van 14 dagen aangezien de rechtmatige eigenaar zich nog kan melden. Zij krijgen de nodige vaccinaties en indien er gezondheidsproblemen zijn, wordt medicatie voorgeschreven. Bijtertjes krijgen een heropvoeding en worden pas herplaatst wanneer zij gesocialiseerd zijn en alleen speels bijten.
- Kleinschalige opvang houdt in, dat zodra alle kooien bezet zijn, wij geen nieuwe fretten opnemen. Wij hebben wel een uitwijk marge, maar in principe houden wij het klein, zodat wij alle fretten de nodige ruimte en aandacht kunnen geven.
- Alle fretten krijgen tweemaal per dag de gelegenheid om los te lopen en te ravotten in de speelrennen. Alle speelplekken worden dagelijks gereinigd en bij het wisselen van fret en speelplek wordt er gecontroleerd of de speelplek schoon is en wordt zo nodig weer gereinigd.
- Zowel de kooien als de speelplekken bevinden zich buiten (zomer en winter). De zomermaanden geven doorgaans geen problemen, omdat de temperatuur voor de fret ideaal is. De kooien staan allemaal beschut en weersinvloeden worden afgeschermd. De zon wordt buiten de kooien gehouden en ook regen heeft geen invloed op het interieur van de kooien.
- De kooien zijn voorzien van beddengoed, hangmatjes en een ruim toilet.
- De fretten krijgen als voer gekookte kip/eend/kalkoen, Virbac-brokjes vermengd met Orijen kitten-cat (en/of brokkenbrij). Wij hebben tevens Totally Ferret, Eukenuba en Hills Kitten in huis.
- Wij hebben ruime ervaring met fretten. De hoofdverantwoordelijke, Marianne Boymans, is al sinds 1989 aangesloten bij Stichting De Fret en heeft sinds die tijd ook fretten in huis gehad.
Een afstandsfret dient bij ons gebracht te worden. Ook een afstandsfret gaat mee naar de Frettenkliniek voor een medisch onderzoek. In de kosten hiervoor dient de eigenaar een bijdrage te leveren.
Wanneer u een fretje via Stichting De Fret wilt aanschaffen, gelden de volgende regels. Telefonisch of per e-mail kunt u natuurlijk navragen of wij herplaatsbare fretten beschikbaar hebben. Dan maken we een afspraak dat u langs kunt komen om kennis te maken met het desbetreffende fretje. Het is heel belangrijk dat de fret en u een 'klik' hebben. Het gebeurt regelmatig, dat iemand langskomt voor een bepaalde fret en toch uiteindelijk een andere fret kiest, omdat dit voor de nieuwe eigenaar een betere match is.
U wordt tijdens uw bezoek geïnformeerd over de specifieke verzorging van de fret die u wilt aanschaffen. Het voer en de kooi worden uitgebreid besproken en natuurlijk krijgen nieuwe fretteneigenaren, die nog geen ervaring hebben met fretten, de nodige tips en instructies. Wij zijn ervan overtuigd, dat de fret een solitair dier is en om die reden beslist een eigen kooi dient te hebben. Een plek waar het dier zich kan terugtrekken en veilig voelt, zonder het territorium 24 uur per dag te moeten 'delen' met een soortgenoot. Soms kunnen fretten wel met elkaar spelen (buiten de kooien), maar ook dat is niet vanzelfsprekend. Ook wanneer er andere huisdieren thuis zijn (kat en/of hond) hoeft dit niet altijd vanzelfsprekend goed te gaan en de nodige voorzichtigheid dient atijd in acht te worden genomen. In principe kan een fret niet zonder uw toezicht buiten de kooi spelen; de nieuwsgierigheid van een fret wint het altijd van het gevaar voor de fret zelf. Een fret speelt gemiddeld minimaal 2 uur per dag buiten de kooi. U dient er dus van overtuigd te zijn, dat u deze tijd dagelijks aan de fret kunt en wilt besteden.
De kosten voor een fret zijn altijd bespreekbaar, maar de dierenartskosten die wij reeds betaald hebben voor de fret in kwestie, zullen worden meegenomen. Alle fretten worden herplaatst wanneer deze hun vaccinaties hebben ontvangen, gechipt zijn (registratie naar de nieuwe eigenaar wordt direct in Zwijndrecht gedaan) en zowel de rammen als de moertjes zijn geholpen.