Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, dat de fret of fretten binnen komen wonen, moet je op zoek gaan naar een geschikte kooi. Er zijn vele kooien op de markt die geschikt zijn voor fretten, maar er zijn nog veel meer kooien op de markt die ongeschikt zijn voor fretten. De meeste standaard konijnenkooien zijn niet geschikt voor fretten, omdat ze door de tralies kunnen ontsnappen. Zeker de kleinere vrouwtjes zijn hier erg goed in. De deurtjes in deze kooien zijn meestal niet extra beveiligd met slotjes, waardoor de fret deze zelfstandig kan openen. Hoe groter de kooi, des te beter. Maar hou rekening met de tralie-afstand; als deze te groot is, zullen de fretten er tussendoor kunnen kruipen. Een hoge kooi is meestal ongeschikt voor fretten; ze hebben meer aan een groter bodemoppervlak. Heb je wel een hoge kooi, dan is het noodzaak deze te voorzien van verschillende verdiepingen, zodat de fret niet van een hoogte kan afvallen. De minimale afmeting voor een frettenkooi is ongeveer 1m². Dit is voor 1 of 2 fretten. Voor elke fret die daarbij komt is het noodzaak de kooi met 0,5 m² te vergroten. De bodem van een frettenkooi mag niet uit ijzerdraad bestaan, dit omdat de voetzooltjes dan kunnen beschadigen.

Zelfgemaakte frettenkooi

Er zijn een hoop frettenliefhebbers die hun kooien zelf maken. Je kunt een kooi helemaal zelf maken, maar je kunt ook een oude kast ombouwen tot frettenhuis. Het is dan alleen zaak de deurtjes te voorzien van nertsengaas en de verdiepingen in de kooi te voorzien van gaten, zodat de fret gebruik kan maken van de verschillende verdiepingen. Het hout moet wel goed gebeitst worden, zodat urine en ontlasting makkelijk opgeruimd kunnen worden. Wil je prooi geven aan je fret dan is het raadzaam de gehele kooi te beitsen in verband met de bloedspetters. Ook hierbij geldt hoe groter de kooi, des te beter.

Kant en klare frettenkooi

Veruit de meeste frettenliefhebbers kiezen tegenwoordig voor de Ferret Nation. Dit is een traliekooi met grote openslaande deuren, een goed schoon te maken bodemplaat en een plateau dat voorzien is van een trappetje. Deze kooi is er in verschillende varianten. Zo heb je de Ferret Nation met 1 verdieping, 2 verdiepingen of zelfs 3 verdiepingen. De 3de verdieping is te koop als opzetstuk dat je op de andere kooien kunt plaatsen. Er zijn een paar nadelen aan deze kooi, de eerste is dat hij nogal open is. De kooi geeft weinig beschutting, fretten houden niet van te veel inkijk. Hier kan iets aan gedaan worden door de kooi in een hoek te plaatsen en er een laken overheen te hangen. De Ferret Nation bestaat voor een groot deel uit spijlen. Bij onzindelijke fretten kan de ontlasting hier tussen gaan zitten en is moeilijk te verwijderen. Een tandenborstel kan van pas komen.
Een groot voordeel van de Ferret Nation is, dat de verschillende verdiepingen gescheiden kunnen worden waardoor je de fretten (tijdelijk) van elkaar kunt scheiden.

De zogenaamde frettenkamer

Er zijn veel mensen die voor hun fretten een frettenkamer hebben gemaakt. Natuurlijk is dit heel erg leuk, maar je moet er alleen voor waken dat die kamer niet een grote kooi wordt, waar de fretten in verblijven. Zeker als de fretten hier vele uren per dag los in mogen lopen, zijn ze deze ruimte zo zat. Wat je dus het beste kan doen is het volgende.

Plaats een kooi in deze frettenkamer; op die manier kun je ze altijd tijdelijk opsluiten. Geef de fretten onbeperkt de ruimte tot deze frettenkamer; zo kunnen ze overdag en ‘s nachts zelf hun ritme bepalen. Maar haal de fretten wel uit deze kamer, minstens een paar uur per dag, zodat ze nieuwe omgevingen kunnen ontdekken. Alleen een frettenkamer waarin de fretten 24 uur per dag zitten opgesloten is niet voldoende. De fretten zullen gauw verveeld raken. Afwisseling is het geheim bij het houden van fretten.